Digitális termosztát okos funkciókkal

A 2021-es év utolsó telepítése egy központi kezelő számos okos funkcióval, családbarát elrendezésben.

Egy összetett telepítés utolsó fázisa az Ariston kazán okosítása és a fali kezelő beüzemelése volt. A kombinált kazánt korábban is termosztáttal vezérelték, átépítése pár percet vett igénybe, külső vezeték nélkül, mindent az eszköz belsejében elhelyezve okosítottuk és kötöttük be egy ThinkingHome rendszerbe. (A módosítás visszafordítható és nem befolyásolja a garanciát).

A fali termosztátra már nem volt szükség, annak helyére került fel a központi vezérlőpanel és kialakításra került a fűtés logika. Nézzük meg ezt közelebbről!

 • Négy időszakra bontott nap

  A napokat négy időszakra bontottuk: reggel, napközben, kora este, éjszaka. Mindegyikhez 1/10-es Celsius fokos pontossággal állítható be a célhőmérséklet. Az időszakokat egyenként lehet állítani, külön lehet megadni a munkanapi és hétvégi időpontokat. Munkanapokon 5:30-kor indul a fűtés, hétvégén később, 7:00-kor kezd felmelegedni a ház. Az értékek és időpontok a mobil eszközökön és a fali kezelőn is könnyen, csúszkákkal állíthatóak.

 • Két hőmérő átlaga

  Két hőmérőt helyeztünk el a lakás két olyan pontján, ahol jó a légáramlás és valós értékeket mutatnak az érzékelők. Kizárjuk a felmelegedett fal okozta téves méréseket. Az érzékelők a nappaliban és az emeleti közlekedőben mérik a hőmérsékletet és azokat 50-50%-ban átlagolva küldik a központnak. Ha bármely területen lecsökkenne a hőmérséklet, azt a központ érzékeli és megfelelően cselekszik.

 • PowerUp funkció

  A régi termosztát esetén is előfordult, hogy kézzel korrigálták a fűtést. Ha a hőérzet egy kicsit csökkent, feltekerték a termosztátot. Ez a funkció, kicsit okosítva itt is megvalósul. A PowerUp gombot használva egy előre beállított (módosítható) értékre változik a termosztát és egy idő után (alapértelmezetten egy óra) vissza is áll. Ezzel elkerülhető, hogy vakon feltekerjük a termosztátot és elfelejtjük visszakapcsolni. Nem mindegy hogy 26 vagy 35 fokot állítottunk be és azt elfelejtettük-e a napi rutin közben.

 • Ablak érzékelés

  Az ablakok közül kiválasztottunk kettőt (konyhaablak és terasz ajtó), amelyeket általában szellőztetésre használnak a ház tulajdonosai. Ezek nyitásakor, ha az egy percnél további nyitva van (nem csak kiléptem a teraszra egy pillanatra) a fűtés lekapcsol, becsukáskor visszakapcsol.

 • Ellenőrző funkciók

  Pár felügyeleti, kontroll funkciót is beépítettünk. Jó kis matematikai gyakorlás, hogy a két hőmérő értékét megjelenítjük, jól látható, hogy miért mutat a lakás hőmérséklete 22.7 fokot, amikor az emeleten 23.1 fok van, a földszinten pedig 22.3 fok.

  Több hét napos statisztikai számérték méri, hogy mennyire hatékony a fűtés. Az utolsó 168 órában méri a fűtés idejét, annak százalékos mértékét és a ki/be kapcsolás darabszámát. Általánosságban elmondható, hogy a 6-10%-os fűtési intenzitás (heti 10-16 óra, azaz nap 1.5-2 óra) nagyon hatékonynak mondható.

A fali kezelőn a fűtés kezelése mellett világítási megoldások is helyet kaptak. A középső üres területen jelennek meg a nyitott ablakok: indulás előtt elég ránézni, hogy lássuk mindent bezártunk-e.

Van pár további ötletünk

Van pár további ötletünk, amelyek nem kerültek (még) beépítésre. De jó hír, hogy ezek később, távolról is elvégezhető bővítések. Például:

 • Külső, alacsony hőmérséklet hatással lehetne a ThinkingHome digitális termosztátra. Ha -5 fok alatt van a hőmérséklet, akkor – hiába sokrétegű üvegből vannak az ablakok – érezni hogy “behúz” a hideg. Ekkor lehetne fél fokkal magasabb a célhőmérséklet.
 • Beépíthető lenne egy hiszterézis alapú működés is, amely túl alacsony hőmérséklet esetén korábban kezdi a fűtést. Egy lomha padlófűtés esetén komoly, akár félórás késlekedés is tapasztalható.
 • A klímákat, mint gyors, temperáló eszközöket is beköthetnénk a fűtésbe, bizonyos időpontokban rásegítve a fűtésre.
 • A hétvége/hétköznap jelenleg a naptár alapján működik, kiegészítve az állami és nemzetközi ünnepekkel. De ez működhetne a személyes Google naptárak alapján, érzékelve a home-office napokat.

Eddig a házban nem volt központi, fali kezelő

Annak beépítése után a legfontosabb, mindenki által használható funkciókat (a lehetőségek kb. egy harmadát) elhelyeztük a felületen és gyorsan betanítottuk a családtagokat. Könnyen vették az akadályt, elégedetten kezdték el használni. (Az igazi igények általában a telepítés után érkeznek, meglátjuk mit kérnek még a ház tulajdonosai.)

A 10 inch-es tablet egyelőre falon kívüli tápellátással rendelkezik, később ez elrejtésre kerül. Természetesen éjszaka sőtét üzemmódú a felhasználói felület, a tablet érintős üzemmódja kényelmes használatot tesz lehetővé.

Ha a barátaidat is érdekelheti egy ilyen megoldás, ne felejtsd el megosztani velük!