Felhő nélkül – biztonságosan

A felhő szolgáltatások a mindennapjaink részévé váltak

Észre sem vesszük, hogy mennyi mindent tárolunk a felhőben

És mennyi mindentől függünk, amikor az életünket éljük. Munkánkat böngészőben végezzük: kényelmes, bárhonnan elérhető és azt az ígéretet vélelmezzük mögé, hogy ez mindig így lesz, az adatok ott lesznek. Nekünk csak a munkát kell elvégezni, a szerszámot soha nem kell karban tartani.

Ugyanez igaz a személyes terünkre is. Tálcán kapjuk a megoldást, hogy ha a napi szinten készülő fényképeink már nem férnek el a telefonon, egy remek felhő szolgáltatásban mások majd vigyáznak rá. Megoldják helyettünk ingyen vagy jelképes havidíjért.

Vegyük észre, hogy a személyes adataink védelme soha nem enged meg kompromisszumot! Korábban a minket ábrázoló fényképeket védtük csupán. De ugyanilyen fontos védeni azokat a szintén személyes adatokat, amit úgy hívunk: személyiségünk és testünk digitális lenyomata.

Védekezni csak az ellen lehet amit ismerünk

Ugyanakkor fel kell készülnük olyan “veszélyekre” is, amiket még nem ismerünk. Az alapanyagot ma készítjük el hozzá! A fénykép megosztás sokkal korábban elterjedt, mint az ezekre épülő tanuló algoritmusok: pl. arcfelismerés. Hiába tiltjuk le ma a fényképet feldolgozhatóságát, a tegnap fényképeit már nem tudjuk visszavonni.

A digitális lenyomatok értéke a fényképekhez mérve nehezebben becsülhető, ezért a legjobb, ha nem hagyunk digitális lenyomatot életünkről! Még nem ismert, nem publikus az okosotthon rendszerekben tárolt és felhőben közzétett adatok feldolgozási módszertana. De nem csodálkoznánk, ha pár év múlva valóság lenne: a fürdőszoba fényének gyakori, éjszakai felkapcsolása miatt egy gyógyszercég reklámjai kezdenének megjelenni a telefonunkon. Lehet, nálunk hamarabb gondolja az MI, hogy valamilyen betegségünk van?

A mesterséges intelligencia utat tör magának. Ne adjunk táptalajt ehhez!