A te lakásodnak milyen a hőtani tehetetlensége?

Szárazra sikerült a cím. De lássuk, mit is szeretnénk kideríteni: mi az a hőtani tehetetlenség és miért van nekem olyanom és mekkora az?

Jó pár éve lakunk jelenlegi lakásunkban. Már az első fűtési szezonban észrevettük, hogy lassú, nagyon lassú. Pontosabban erősen késleltetett. Az időjárási változások, például a hidegebb idő napokkal később jelentkezik csak. Mindez annak ellenére, hogy egy három oldalról nyitott házról van szó, amelyet a szél is körbefúj. És a nagy méretű üvegfelületek sem segítenek megtartani a hőt. A hét eleji lehülést a lakásban szerda környékén érezzük csak, és a felmelegedés is napokat késik. A hőingadozás pedig maximum három fok. Tényleg van ilyen? Mi lehet ennek az oka?

Összehasonlítottuk az irodánkkal, ahol a fűtés okosítása után a számokban is látszik mindez. Itt a lakás fordítottját tapasztaltuk: pár órás, gyors fűtési hullámok alakulnak ki, a hőmérséklet grafikonban több meredek csúcs is van. Reggelre, azaz pár óra alatt 4-5 fokot is tud esni a hőmérséklet. De 8.30-től 9 óráig kellemes meleget lehet varázsolni. Mi lehet a háttérben?

Beszéltem egy fűtési rendszereket tervező szakemberrel. Létezik a hőtani- és fűtési tehetetlenség, de elég kicsi a szakirodalma. A Google sem segít, a “fűtési tehet”-et begépelve “tehetős emberek fűtési szokásai”-ra ugrana, ami valóban bulvárosabb téma.