Egy Boneco P340 digitális jövője

Többen kérdeztétek, hogy miként alakítunk át hagyományos tárgyakat okos eszközzé. Most hagytunk időt arra, hogy dokumentáljuk a részleteket.

Sok háztartásban vannak jól működő, megszokott kiegészítők, például egy levegőtisztítő. Ha ezeket rendszeresen használjuk (pl. minden reggel elindítjuk), érdemes bekötni az okosház rendszerbe. De ha egy ilyen eszköz nem okos, sőt még távirányítóval sem rendelkezik, csak gombok vannak rajta, akkor mit tudunk tenni? Mielőtt lecserélnénk és elköltenénk 50-100e Ft-ot érdemes megvizsgálni, hogy okosítható-e? Sok eszközt nem terveztek okosnak, előkészítés sincs benne, ahol hozzá lehetne csatlakozni. Ilyenkor sem kell megijedni, ahogy ennek a cikknek a példája is mutatja!

Adott volt egy svájci, minőségi, tökéletesen működő Boneco P340. A készülék még ma is kapható, időtálló darab. (A tulajdonosnak még van tartalékban szűrője is, ami csak ebbe jó. Nem érdemes kidobni.) Megvizsgáltuk belülről is tudtunk mit kezdeni vele: jó munkát végeztek a svájci tervezők, szép volt az elrendezés. Már csak helyet kellett találni a WiFi modulnak és megkeresni a megfelelő feszültségű jeleket…

Előkerült minden, ami ilyenkor kellhet: motoros műszerész csavarhúzó, voltmérő, digitális oszcilloszkóp. Terveztünk hozzá egy kis áramkört, ami úgy viselkedik, mintha a gombot valaki megnyomta volna. A gép pedig ki/be kapcsol. Egy másik áramkör figyeli és jelzi, hogy épp be van-e kapcsolva a Bonair? Mindezt WiFi eszközként, távolról, vezeték nélkül.

Ezt az okosház rendszerben egy kapcsolóban egyesítettük: jelzi hogy mi az állapot és parancsot is lehet neki küldeni. Mindezt természetesen bekötöttük egy automatizmusba is. Reggel 8h-kor (hétvégén 10h-kor) bekapcsol és megy két órát. A tulajdonos szerint addigra tökéletesen megtisztítja a levegőt.

Az ökológia lábnyomunkat is csökkentettük, hogy nem selejteztünk le egy jól működő eszközt, nem vettünk helyette másikat. És lényegesen olcsóbban megúsztuk, kb. 12-15e Ft-os átalakítással digitális jövőt biztosítunk a Bonair készüléknek.

Valami miatt minden gyártó kis csipogókat rak a készülékekbe. Ezek minden gombnyomáskor éles hangot hallatnak. Kb. egy hét után unalmas és zavaró. Pont mint a mikrohullámú sűtők esetében. Ilyen átalakítások során a csipogást mindig megszűntetjük, itt is kikötöttük az évek óta csipogó részt. A tulajdonos nagyon örült ennek is.

Neked is van ilyen?

Ha neked is lenne olyan nem-okos eszközöd, amit bekötnél a ház központi vezérlésébe, keress meg minket!