Karácsonyi fények automatizálása

Többen kérdeztétek, hogy érdemes-e automatizálni a karácsonyi fényeket? Erre keressük a választ.

Sokminden lehet automatikus az otthonodban, szereted is az automatikus világításokat. Az ünnepek közeledtével előkerülnek a hangulat fények, fényfüzérek és gyertya imitációk. Ezeket is jó lenne bekötni a ThinkingHome rendszeredbe? Két lépésben tudjuk ezt megválaszolni:

A hálózati áramról működtetett és a kültéri világítások esetében mindenképp javasoljuk az automatizálást! Szeretnénk, ha este közeledtével ezek a világítások automatikusan kapcsolódnának? Ennek megoldása is egyszerű, egy kis átalakítással bármely fényfüzér (közvetlenül 220V-os vagy egy tápegység által táplált) okossá alakítható. Sőt, a fényerőt is tudod csökkenteni, TV nézés mellett is ideális. Ugyanez igaz a kültéri világításokra is. Ha nem szeretnéd, hogy egész éjjel fényárban ússzon a ház, szeretnéd csökkenteni a fényszennyezés mértékét, de nem szeretnél éjjel kimenni lekapcsolni a világítást: válaszd az automatizálást. A fényfűzérek átalakítása egyszeri beruházás, de több évig szolgálja a kényelmed.

Az elemes hangulatfények kérdése már egy kicsit más. Ezeket is esténként kézzel felkapcsolgatod, adja magát hogy működhetne ez is automatikusan. Az elemes és akkumulátoros hangulat fényeket és gyertya imitációkat arra tervezték, hogy a bennük lévő LED-eket pár napig, esetleg 1-2 hétig világítsanak. Elhelyezkedésük, lakásban való szétszórtságuk sem ideális ahhoz hogy egy központi helyre csatlakoztassuk őket. Sőt, ezek elektronikával való ellátása az elemek élettartamát jelentősen csökkentené. Gyakorlatilag 12-24h alatt lemerülnének. Ezt mi sem szeretnénk.

6/18 óra

Több világítás már rendelkezik 6/18 órás időzítéssel, a bekapcsolás után 6 órát világít, majd 18 órán keresztül a pihenőjét tölti. Ez megfelelő automatizmus.

A hálózatos fényfüzérek időzített kapcsolása mellett meg kell maradjon a kis karácsonyi világítások kézi kapcsolása. A karácsony környéki megnyugvási időszakban legyen családi program a fények felkapcsolása és a hangulat megteremtése.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!